Zupa cebulowa

trzy średnie cebule, pięć dag masła, cztery szkl. wody, sól, pieprz, dwie0 dag żytniego chleba, jeden/dwie szkl. śmietany, jeden0 dag twardego sera (najlepiej ementalskiego, a w jego braku: edamskiego, goudy)

Cebule pokrajać na plasterki, zrumienić na maśle, wrzucić do wrzącej wody z solą i pieprzem, gotować jeden0 minut. Chleb pokrajać w bardzo cienkie kromki, zalać je wywarem z cebulą. Dodać śmietanę, starannie wymieszać, posypać tartym serem. Całość zapiec w dobrze gorącym piekarniku.

Uwaga. Zamiast śmietany do przygotowania zupy można użyć wody pół na półz mlekiem. Mleko dodaje się wówczas bezpośrednio przed podaniem na stół.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0 (from 0 votes)
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*

Designed by WordPress.
Przeczytaj inne:
Kanapki z serem ementalskim i cytryną

pięć-sześć dag masła, sól, cztery kromki białego chleba, sześć-osiem dag sera, jeden cytryna posiekana natka pietruszki. Masło lekko posolić, dość...

Zamknij